ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - TRANSLATION

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Παραθέτω ένα σημερινό δημοσίευμα σχετικά με την "απονομή τουρκικής ιθαγένειας" στους Καραγκιόζη και Χατζηαβάτη μαζί με τα δικά μου σχόλια:



Πηγή:www.in.gr:Την τουρκική υπηκοότητα έδωσε η UNESCO στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας। Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Αμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι। Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας।Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.


Σχόλια : Ευτυχώς που δεν ζει ο Ευγένιος Σπαθάρης ... Η πίκρα του δεν θα απέρρεε μοναχά από ένα αμφιβόλου εγκυρότητας διάταγμα της Unesco αλλά κυρίως από την παθητική για άλλη μία φορά στάση των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού που αμφισβητώ αν γνωρίζουν τον ακριβή ρόλο του διορισμού τους ή έστω αν έχουν καν επίγνωση της μακρόχρονης ελληνικής πολιτισμικής μας παράδοσης... Τώρα κατά πόσο ευσταθεί η οικειοποίηση των φιγούρων του θεάτρου σκιών τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Τούρκους αυτό είναι άλλο ζήτημα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ας θυμηθούμε πως η συγκεκριμένη πανάρχαιη λαϊκή αυτή τέχνη κρατάει τις ρίζες της από τα βάθη της Ινδίας. Οι ρόλοι και τα ονόματα των πρωταγωνιστών αλλάζουν μόνο. Πάντως ενημερωτικά σας πληροφορώ πως έξω από την Προύσα υπάρχει ο τάφος και το μουσείο του Καραγκιόζη. Η παράδοση αναφέρει πως ο Καραγκιόζης ήταν υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα μαραγκός με έντονη αίσθηση του χιούμορ ο οποίος για να μην χάσει τη ζωή του ,καθώς καθυστερούσε με τα πειράγματά του τους άλλους τεχνίτες από την εργασία τους στο σαράι του πασά , αναγκάστηκε να διασκεδάζει τον ίδιο τον άρχοντα με τα καμώματά του . Οι Τούρκοι έφτιαξαν ολόκληρο μνημείο μαζί με τα περαιτέρω οικήματά του αξιοποιώντας τα τουριστικά. Οι Έλληνες τί έκαναν και τί κάνουν...;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου