ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - TRANSLATION

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Είχαν και οι αρχαίοι τις στενωπούς τους

Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 21/9/2011
Τείχη που αφηγούνται, μάχες γύρω από βυζαντινές εικόνες, ρωμαϊκός εμφύλιος, αυτοκρατορίες σε κρίση. Μνημεία που αποδεικνύουν ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, μουσεία που έχουν να διηγηθούν γεγονότα σε περιόδους κρίσης. Και που ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους και με ελεύθερη είσοδο για όσους θελήσουν να μάθουν τις «συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία» το Σαββατοκύριακο, καθώς αυτό είναι το θέμα των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που γιορτάζονται φέτος για 17η χρονιά.
Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς, αλλά και μέσω ενός θέματος που είναι επίκαιρο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, προσφέροντας μια ευρεία πλατφόρμα προσεγγίσεων και ερμηνειών.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρεθούν 22 μουσεία κι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έως τη Λέσβο και την Κρήτη, ενώ ο εορτασμός θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ημέρα αφιερωμένη στα σχολεία.


Άδεια ράφια περιμένουν θησαυρούς

Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 21/9/2011
Νέα σελίδα ετοιμάζεται να γυρίσει η πλούσια σε θησαυρούς Μπενάκειος Βιβλιοθήκη που ανήκει στη Βουλή, καθώς προβλέπεται η ανακαίνισή της
«Πρακτική φιλοσοφία» γράφει το μεταλλικό καρτελάκι που έχει ξεχαστεί πάνω στα ράφια της Μπενακείου Βιβλιοθήκης. Πιο 'κεί έχουν αφεθεί λίγα δελτία, βοηθούσαν κάποτε τους βιβλιοθηκάριους να βρουν ποιο βιβλίο βρισκόταν σε ποιο σημείο της βιβλιοθήκης. Στους τοίχους, νωπά ακόμη τα σημάδια από τους πίνακες που κοσμούσαν τις διάφορες αίθουσες.
«Η Μπενάκειος δεν λειτουργούσε μόνο ως βιβλιοθήκη, είχε και τον χαρακτήρα μικρού μουσείου, τον οποίο επιθυμούμε να διατηρήσει» λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, Ευρυδίκη Αμπατζή. Κι αυτό γιατί ορισμένες αίθουσες της βιβλιοθήκης δεν περιελάμβαναν μόνο τις δωρεές βιβλίων - οι οποίες αν και αριθμούν πάνω από 2.000 τόμους μένουν αδιάσπαστες - αλλά και ολόκληρα αρχεία και προσωπικά αντικείμενα (έπιπλα, γυαλιά, κονδυλοφόρους, πίνακες, χαλιά, φωτογραφίες) όπως στην περίπτωση του Ιωάννου Μεταξά, τα οποία και εκτίθενται.
Εκτός όμως από το πολύτιμο αρχείο Ψυχάρη, στην Μπενάκειο υπάρχει και η παλαιότερη τριώροφη πτέρυγα (δεξιά της εισόδου) που χτίστηκε το 1911 για να στεγάσει τους 180.000 τόμους που διέθετε η Βιβλιοθήκη της Βουλής (είχε ιδρυθεί το 1845), έργο που κόστισε τότε 140.000 δρχ. Το παλιό αυτό κτίριο στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή ενώθηκε με το νεότερο που έχτισε ο Αντώνης Μπενάκης και από την ώρα που το Κοινοβούλιο μεταφέρθηκε το 1935 στα παλιά ανάκτορα μαζί με την κυρίως βιβλιοθήκη, η Μπενάκειος μετατράπηκε σε φιλολογική βιβλιοθήκη που σήμερα μετρά 180.000 τόμους, οι μισοί εκ των οποίων προέρχονται από δωρεές.
Ανάμεσα στους θησαυρούς της Μπενακείου ο αναγνώστης θα συναντήσει δωρεές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο, τους πρωθυπουργούς Γεώργιο Καφαντάρη και Παναγή Τσαλδάρη. «Εχουμε όμως και πρόσφατες δωρεές όπως της οικογένειας Τρικούπη με έγγραφα, βιβλία, έπιπλα, παράσημα, σφραγίδες των πρωθυπουργών Σπυρίδωνος και Χαρίλαου Τρικούπη, 13.500 έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα της περιόδου 1989-1996 του Ανδρέα Παπανδρέου, βιβλία του Κώστα Καραμανλή και αρχεία των Γεωργίου Γεννηματά και Βιργινίας Τσουδερού» προσθέτει η προϊσταμένη της Μπενακείου, Αικατερίνη Φλεριανού.
Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό - μεγάλο μέρος του οποίου έχει ψηφιοποιηθεί - απαιτεί και τις ανάλογες συνθήκες ώστε να είναι και προσιτό στο κοινό και ασφαλές. Στοίχημα διόλου εύκολο για τη μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο αποκατάστασης της βιβλιοθήκης.
«Το ιδιαίτερο διακύβευμα αυτής της μελέτης είναι να συνδυάσουμε την ασφάλεια από πυρκαγιά, σεισμό ή βανδαλισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και την υψηλή τεχνολογία με τους περιορισμούς που επιβάλλει το διατηρητέο κτίριο» επισημαίνει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου «Πλειάς», το οποίο κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Βουλή ανάμεσα σε 19 προτάσεις.


Αγήνωρ Αστεριάδης

Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 21/9/2011
Ήταν από τους πρώτους έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν επισήμως στη μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση του πλανήτη, την Μπιενάλε της Βενετίας (1934). Σχεδίασε το ψηφιδωτό που δεσπόζει πάνω από την είσοδο της Καπνικαρέας. Εικονογράφησε σχολικά εγχειρίδια και υπέγραψε το ψηφιδωτό που κοσμεί το ανώφλι του θησαυροφυλακίου στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σεμνός και πρωτοπόρος, ο Αγήνωρ Αστεριάδης επιχείρησε να συνδυάσει στο έργο του την ελληνική λαϊκή παράδοση, το πνεύμα της βυζαντινής αγιογραφίας και τα διδάγματα του κυβισμού και των άλλων εικαστικών ρευμάτων των αρχών του 20ού αι., αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες μορφές και πιο διακριτικές παρουσίες της Γενιάς του '30.
Αυτόν τον γνωστό - άγνωστο πολύπλευρο καλλιτέχνη, που αποτύπωσε σε λάδια, ακουαρέλες, σχέδια και χαρακτικά τοπία της υπαίθρου και της πόλης, πρόσωπα και σκηνές της καθημερινότητας με την ιδιαίτερη γραφή του, αποκαλύπτει η αναδρομική έκθεση 150 έργων του που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) από την Παρασκευή και ώς τις 20 Νοεμβρίου υπό την επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη.
Ο καθαρά ελληνικός χαρακτήρας του έργου του παρουσιάζεται εκτός των άλλων και μέσα από τις εικονογραφήσεις του και την ενασχόλησή του με την αγιογραφία, καθώς υπήρξε από τους πρωτεργάτες που ξανάφεραν την εκκλησιαστική τέχνη στον δρόμο της βυζαντινής παράδοσης.


«Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αρχαία Μακεδονία»

Από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 21/9/2011
Την πολυαναμενόμενη έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αρχαία Μακεδονία» που θα εγκαινιαστεί στο Λούβρο στις 13 Οκτωβρίου υποστηρίζει με δωρεά του προς το μουσείο το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η έκθεση, όπως είναι γνωστό, έχει στόχο να παρουσιάσει στο διεθνές κοινό τον πλούτο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύοντας παράλληλα τις ποικίλες πτυχές του Μακεδονικού πολιτισμού, όπως την καλλιτεχνική παραγωγή, την καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών, τη θρησκεία και τις τελετουργίες θανάτου.
Περισσότερα από 500 έργα που ιχνηλατούν την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τον 15ο αιώνα π. Χ. έως τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα παρουσιαστούν στην έκθεση, την οποία επιμελείται ελληνογαλλική ομάδα επιστημόνων. Το σημαντικότερο μάλιστα αυτής της έκθεσης, που θα διαρκέσει ως τις 16 Ιανουαρίου 2012 και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα είναι η παρουσίαση του ένδοξου παρελθόντος του βασιλείου της Μακεδονίας, η έκταση του οποίου, στο απόγειο της κυριαρχίας του, ήταν εντυπωσιακή.Η έκθεση προσφέρει επίσης στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη φύση των βασιλικών νεκροταφείων της Βόρειας Ελλάδας στα χρόνια των Μακεδόνων βασιλέων: τα θαυμαστά αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί από τους χώρους ταφής, οι οποίοι προστατεύονταν από τύμβους και επιδεικνύουν τη δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών της εποχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου