ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - TRANSLATION

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Αρχαία μυστικά από την άγονη γραμμή

της Μαίρης Αδαμοπούλου από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 7/12/2011


Με την πρώτη ματιά μοιάζει αδιάφορη. Μια συνηθισμένη ενεπίγραφη στήλη που χρονολογείται στο 202-1 π.Χ. Αν διαβάσει όμως κάποιος το περιεχόμενό της, θα διαπιστώσει πως είναι ένα από τα πιο επίκαιρα αρχαία ευρήματα. Διότι στη λίθινη επιφάνειά της είναι γραμμένη η επίδοση - πρακτική που είχε καθιερωθεί στην αρχαία Ελλάδα - με την οποία απευθυνόταν έκκληση στους πολίτες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης να συνεισφέρουν τουλάχιστον από 50 δρχ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση είναι εντελώς συμπτωματική...
Είναι ένα μόνο από τα 390 κρυμμένα μυστικά που έχουν βρει θέση στις προθήκες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με αφορμή την έκθεση «Αγονη Γραμμή», που φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα ευρήματα από το Καστελλόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και επιμελήθηκαν ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης μαζί με τον αρχαιολόγο Γιώργο Τασούλα.
Η μαρμάρινη βάση ενός αγάλματος που θυμίζει πλώρη πολεμικού πλοίου από τη Νίσυρο. Ευρήματα από το σπήλαιο Χαλκαδιό της Τήλου, όπου νάνοι ελέφαντες έζησαν κι εξαφανίστηκαν μόλις πριν από 3.500 χρόνια, μια στλεγγίδα που σώζει πάνω της ίχνη υφάσματος (300-275 π.Χ.), καμένα σύκα που βρέθηκαν σε τάφο (700-680 π.Χ.), μια φιάλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. που έχει ακόμη πάνω της τα σημάδια επισκευής της είναι μερικές μόνο από τις μοναδικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή έως τον 19ο αι. μ.Χ. και εκτός των άλλων δίνουν σαφές πολιτικό μήνυμα σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ελληνική διαχρονική παρουσία στην περιοχή.
Μια έκθεση που δίνει μια ενδιαφέρουσα γεύση των νησιών και που αποδεικνύει πως «το Αιγαίο διαθέτει όλα τα αγαθά, όλες τις χάρες, καθώς είναι γεμάτο από λιμάνια, ιερά, αυλούς και παιάνες, από πηγές και ποτάμια», όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, κάνοντας αναφορά στον φιλόσοφο του 2ου αι. μ.Χ. Αίλιο Αριστείδη.
Σε συνεργασία, δε, με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, οι επισκέπτες - μαθητές θα μπορούν να επικοινωνούν με μαθητές στα νησιά κι οι μαθητές από τα νησιά να «δουν» την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου